Vrijstelling kilometerheffing landbouwvoertuigen

Zoals u waarschijnlijk reeds hebt vernomen gaat vanaf 1 april de kilometerheffing voor vrachtwagens boven 3,5 ton van start en verdwijnt het eurovignet.

Tractoren en landbouwvoertuigen die uitsluitend gebruikt worden voor landbouw zijn vrijgesteld als ze slechts in beperkte mate gebruikt worden op de openbare weg.  Vóór 1 april moet wel een vrijstelling aangevraagd worden via volgend formulier.  Bij het formulier moet u 2 foto’s voegen per nummerplaat van het voor- en zijzicht van het voertuig (voertuigen voorzien van G-nummerplaten moeten geen foto uploaden).

Loonwerkers die met deze voertuigen enkel landbouwloonwerken doen kunnen eveneens de vrijstelling aanvragen.  Worden ze ook voor andere activiteiten ingezet (bv. tuinaanleg, grondverzet,…) kunnen ze niet vrijgesteld worden.  Ook vrachtwagens die uitsluitend gebruikt worden om groenten en fruit naar de veiling te brengen vallen niet onder de vrijstelling.  Voor deze voertuigen moet U een registratietoestel (OBU) aanvragen.  Dit kan hier.

Populaire posts van deze blog

BTW verlegd: factuurverklaring werk in onroerende staat

Wijzigingen vanaf 1/1/23: